Naar startpagina Info over Talent@werkplek en gebruik van de website Instrumenten Talent@werkplek Welkom (nieuwe) collega! Tips voor een duurzame implementatie Leidinggevende als duizendpoot! Groei sturen! Talent in volle bloei!
Home » Welkom (nieuwe) collega!

Onthaal: welkom (nieuwe) collega!

Een nieuwe medewerker heeft de weg naar jouw bedrijf gevonden. De aanwerving is een feit. Wat nu?
Het onthaal van een nieuwe collega goed aanpakken is een must om ervoor te zorgen dat deze nieuwe medewerker grondig ingewerkt wordt en zich meteen thuis voelt in je bedrijf.  Wie zich welkom voelt, zet bovendien volop de schouders onder het werk, is minder geneigd vroegtijdig af te haken en draagt bij tot een constructieve en positieve sfeer. Van een win-win gesproken!

Het onthaal van een nieuwe collega kan je op verschillende manieren aanpakken:

  • De vragenlijst ‘Nieuwkomers motiverend inwerken’ wijst je op het belang van voldoende informatie, aangepaste training, feedback én het aanstellen van een p/meter. Wist je trouwens dat dit  wettelijk verplicht is door het KB van 25 april 2007?
  • De agenda 'Beter met een peter!' helpt je op weg! Wie neemt het p/meterschap best op zich? En hoe zorg je ervoor dat deze persoon ook effectief een goede p/meter is?

Treed als organisatie op als een goede gastheer/gastvrouw en laat je inspireren door de praktijkverhalen uit verschillende andere organisaties. Lees onder ‘Focus op HR’ hoe andere organisaties een onthaalbeleid met ondersteuning van de scan en de agenda uittekenen.  Lees onder ‘Focus op leidinggevende’ hoe de leidinggevenden in andere organisaties het onthaal van de nieuwe medewerker concreet aanpakken aan de hand van de agenda’s.